Τοποθεσία

Η Villa Galatia είναι ένα παραδοσιακό κατάλυμα και βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου της επαρχίας Σφακίων της Κρήτης, 50 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων σε υψόμετρο 780 μέτρων. Το οροπέδιο Ασκύφου έχει κυπελλοειδές σχήμα, από όπου πιθανόν προέρχεται το όνομά του, καθώς η αρχαία λέξη «σκύφος» σημαίνει κύπελλο.

Υπάρχουν τέσσερα μικρά χωριουδάκια στο οροπέδιο. Το Αμμουδάρι, το Γωνί, οι Καρές και οι Πετρές, όλα με λίγους μόνιμους κατοίκους περίπου 440 κατοίκους και τα 4 τοπωνύμια μαζί.


View Villa Galatia in a larger map

Η επαρχία των Σφακιών - ως γνωστόν - είναι μια περιοχή προικισμένη από ιδιαίτερα φυσικού κάλλους τοπία, υψηλής οικολογικής αξίας. Απ΄άκρη σ΄άκρη και κατά μήκος των Σφακίων εκτείνονται τα Λευκά όρη, με τις 100 κορυφές, 58 από τις οποίες ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, αρκετές παραμένουν καλυμμένες με χιόνι ακόμη και το καλοκαίρι, ενώ άλλες είναι κατάφυτες από πρωτογενή δάση πεύκων και κυπαρισσιών από τα αρχαιότερα της Ευρώπης.

Στην νότια πλευρά του οροπεδίου Ασκύφου βρίσκεται ο δρόμος για το Φραγκοκάστελλο γνωστή περιοχή από τον τοπικό θρύλο που λέει ότι κάθε χρόνο, στα τέλη του Μάη, με την πρωινή δροσιά εμφανίζονται στην περιοχή «οι Δροσουλίτες» οι σκιές δηλαδή των νεκρών πολεμιστών του Χατζη Μιχάλη Ντανιάλη που προστάτευε το Φραγκοκάστελλο από τους Τούρκους.

Στα ανατολικά του οροπεδίου υπάρχει δρόμος που ανεβαίνει στο οροπέδιο του Καλλικράτη. Συνεχίζοντας από τον Καλλικράτη μπορείτε να πάτε στο Φραγκοκάστελλο, είτε στην Ασή Γωνιά και από κει στην πόλη του Ρεθύμνου.

Στα δυτικά του οροπεδίου ξεκινά δρόμος , αλλά και μονοπάτι που ανεβαίνει στο οροπέδιο Νιάτου και το ορειβατικό καταφύγιο της Ταύρης. Από εδώ ξεκινά μια ανάβαση στα Λευκά όρη, η ανάβαση στην κορυφή Κάστρο (2.218 μέτρα).